Sara Karlberg
Sara KarlbergLärare / VD / Ägare
Rektor och VD – föreläser på de flesta utbildningar

Sara Karlberg äger Sociala Tjänstehundar i Sverige AB där Svenska Terapihundskolan ingår. Tillsammans med Helena Eriksson har hon skrivit boken Sociala tjänstehundar – Omsorg utan ord samt skapat podden Hälsans Hundar – en podd om sociala tjäntehundar. Sara själv arbetar med sina hundar inom framför allt äldreomsorg och skola

Sara började banan inom djurassisterade interventioner 2008 då hon utbildade sig och pinschern Alfonz till terapihundsteam. De har arbetat på ett stort antal förskolor främst i Huddinge (Stockholm). Där utvecklades även Fadderhundskonceptet vilket är framtaget med fokus på barns empati, respekt och ansvar. Det är ett läromaterial för djurassisterade interventioner som riktar sig mot förskolebarn och skolbarn samt ungdomar. Materialet har allt ifrån samarbetsövningar till målarblad och sagobok där allt är kopplat till läroplanen. Med start som barnskötare har intresset för arbete med barn bara ökat. Sara tog ett litet sidospår som resulterade i en kandidatexamen i medie och kommunikationsvetenskap samt en utbildning till tv-producent och tv-fotograf. Efter fyra år i tv-branschen styrdes kosan tillbaka till vård, skola och omsorg vilket alltså resulterade ibland annat Svenska Terapihundskolan.

Eftersom utbildning är en passion hos Sara hittar hon ständigt nya ämnen att läsa. I jakten på att vilja vidareutbilda sig inom djurassisterade interventioner fann hon Harcum College och deras kurs Animal Assisted Therapy som hon läste. Lika så har kurser i neuropsykiatriska funktionsnedsättningar avklarats såväl som antrozoologi, folkhälsovetenskap, rehabiliteringsvetenskap, hundens beteendebiologi samt utbildning och undervisning av vuxna. Vidare har Sara även utbildat sig i hälsoekonomi, och validering av kunskap. Sara strävar efter att hela tiden hålla sig uppdaterad och ligga i framkant vad gäller relationen mellan människa och hund, det som kallas human-animal bond. Förutom detta är hon hundinstruktör, gått utbildning i advanced animal training, chickencamp (klickerträning) samt ”reading dogs in animal assisted interventions” på Oakland University.

Sara driver Sociala Tjänstehundar i Sverige AB/Svenska Terapihundskolan på heltid och syns ofta ute i sammanhang som berör just sociala tjänstehundar. Hon sitter i styrelsen för den internationella branschorganisationen IAHAIO www.iahaio.org samt hjälper ofta SLU med information till forskningsrapporter. Hon är en populär föreläsare gällande hund i vård, skola och omsorg. Hon ser samarbete med andra organisationer som den enda vägen för ett mer samstämmigt Sverige när det kommer till att främja sociala tjänstehundar i samhället och inom vård, skola och omsorg.

Medie & Kommunikationsvetenskap 180 hp – kandidat examen – Södertörns Högskola
Rehabiliteringsvetenskap/Arbetsinriktad rehabilitering – Malmö Högskola
Folkhälsovetenskap – Uppsala Universitet
Hälsoekonomiska Utvärderingsmetoder – Karlstad Universitet
Utbildning och handledning av vuxna – Malmö Högskola
Hundens Beteendebiologi 1 och 2 – Linköpings universitet
Validering i praktiken – Linköpings universitet
Antrozoologi – Open University Holland
Animal Assisted Interventions – Harcum College
Dog Behavior / Training for AAI Providers Certificate – Center for Human Animal Interventions/Oakland University

Instruktörsutbildning – Hundsteg
Terapihundsutbildning – Hundsteg
BPH Beskrivare – Svenska Kennelklubben
Advanced animal training – Illis ABC
Chicken camp – Dala hundservice
Friskvårdsinstruktör – Hundsteg
Valputveckling – Hundsteg

Maria Ivarsson
Maria IvarssonLärare/Instruktör
Finns på orterna Stockholm/Strömsholm/Umeå

Jag heter Maria Ivarsson, men kallas ofta för Maja. Jag jobbar främst som utbildningsledare för vår yrkeshögskoleutbildning Skolhundspedagog. Där har jag ett övergripande ansvar för våra studerande och utbildningen.

Jag arbetar också till viss del med våra besökshundsutbildningar och lämplighetstester.

När jag inte arbetar åt Terapihundskolan så jobbar jag i två grundskolor utanför Uppsala tillsammans med mina två utbildade tollare: Hedda som är skolhund och Ester som är besökshund med barnbehörighet. Tillsammans med hundarna har jag tidigare arbetat på äldreboende, daglig verksamhet för dementa samt på korttidsboende för barn.

Jag är utbildad instruktör inom SBK och har gått Terapihundskolans utbildning till grundfärdighetsinstruktör. Jag har i många år hållit kurser för valpar, i rallylydnad och i grundläggande apportering för retrievers. Hemma hos mig bor fyra tollare och jag tävlar aktivt inom rallylydnad, på jaktprov, viltspår och utställning

 • Skolhundspedagog 2020-2021
 • Diplomerad utbildningsledare, Yrkeshögskoleförbundet, 2022
 • Djurpsykologi 15 hp, Linköpings universitet 2021
 • Hundens beteendebiologi 1+2+3, Linköpings universitet 2021-2022
 • Etologi 1+2, Linköpings universitet 2021-2023
 • Barn, unga och vuxna med NPF, Linnéuniversitetet 2021
 • Allmänlydnadsinstruktör SBK, 1999
 • Agilityinstruktör SBK, 1999
 • GFI-instruktör Svenska Terapihundskolan, 2021
 • Viltspårsinstruktör, Royal Dog Education, pågående 2023
 • Master i kemi, Uppsala Universitet, 2006
Sofie Johansson
Sofie JohanssonLärare/Instruktör
Finns på orten Strömsholm

Jag heter Sofie Johansson. Jag arbetar 100% på huvudkontoret som lärare, instruktör och det har hand om det administrativa runt utbildningarna. Jag är även med på lämplighetstester och samordnar tester runt om i landet. Har ni frågor om våra utbildningar och hör av er till oss så är det mig eller Sara ni får prata med och går ni någon av våra utbildningar här i Strömsholm så får du mig som instruktör.

Jag bor i Västerås tillsammans med min sambo Magnus och våra två söner Hampus och Wilmer. Jag har 3 Engelska Springer Spaniels, varav en (hittills) är utbildad social tjänstehund och har arbetat med mig i skolan tidigare. När vi inte är på jobbet så tränar och tävlar vi gärna rallylydnad, spår, lydnad och så går vi på jaktprov.

Jag är utbildad Lärare med inriktning förskola och förskoleklass vid karlstads universitet. Har arbetat mycket på förskolan med de senaste åren arbetade jag i förskoleklass. Jag är utbildad hundinstruktör via Royal Dog Education och håller en del valp, vardags och rallylydnadskurser i mitt eget företag Springertoken. Jag utbildade mig via Svenska Terapihundskolan 2021 och började arbeta här hösten 2022. Brinner för inlärning, hundträning och hundens välbefinnande.

Helena Eriksson
Helena ErikssonLärare / instruktör
Rikstäckande på specialutbildningar samt administration

LÄS MER

Helena Eriksson bor i Herrljunga och arbetar som lärare på Svenska Terapihundskolan. Hon har också skrivit boken Sociala tjäntehundar – Omsorg utan ord tillsammans med Sara Karlberg. Tillsammans driver de även podden Hälsans Hundar – En podd om sociala tjänstehundar. Jobbar just nu främst som Pada-testare samt med diplomeringar, kvalitetstester och barntester.

Helena är utbildad socionom, terapihundförare, hundinstruktör och beteendekonsult, något hon ser som en fantastisk kombination. Hon har under många år arbetat som instruktör på Kungliga Hundar i Göteborg och håller fortfarande i olika delar av Royal Dog Educations instruktörsutbildningar. Störst del av Helenas arbete gör hon som föreståndare, verksamhetschef och hundförare på Stallyckan i Mark, en verksamhet som framför allt arbetar med personer som tillhör personkrets 1, LSS men även en del med skolelever med problematisk skolfrånvaro. Vid sidan av allt detta driver Helena Göteborgs även Göteborgs Hunddagis tillsammans med en vän, ett företag som snabbt vuxit och idag består av fyra hunddagis och ca 18 fastanställda.

Helenas resa inom arbetet med sociala tjänstehundar påbörjades 2009 tillsammans med afghanhunden Cerberus. Cerberus somnade tyvärr in 2017 och Helenas hundflock består nu av afghanhunden Zoria samt två bracco italianos, Leelo och Rey. Hon är mycket aktiv med sina hundar och utöver arbete som social tjänstehundförare tävlar hon aktivt rallylydnad, freestyle, viltspår, jakt och tävlingslydnad. Hon tränar även agility, nosework och id-spår.
Helena går så många kurser som hon har möjligt till, i syfte att fortbilda sig och uppdatera sin egen ryggsäck med verktyg att ha med sig i arbetet som lärare och instruktör.

UTBILDNINGAR/KURSER

Socionomexamen – Göteborgs Universitet
Master i socialt arbete – Göteborgs Universitet
Animal Assisted Therapy – Harcum College, USA
Alternativ kommunikation, AKK – DART
Beteendekonsult – Kungliga Hundar/Royal Dog Education
Diplomerad Hundinstruktör – Hundens Hus
Diplomerad Terapihundförare – Hundsteg
Diplomerad Klickerinstruktör – Kungliga Hundar/Royal Dog Education
Diplomerad Agilityinstruktör – Kungliga Hundar/Royal Dog Education
Diplomerad Rallylydnadsinstruktör – Kungliga Hundar/Royal Dog Education

Urval av kurser:
Stress hos hund – Anders Hallgren
Rädda hundar – Kerstin Malm
Rädda och reserverade hundar – Eva Bodfäldt
Rallylydnad – Christina Lundgren
Rallylydnad – Hanna Nilsson
Stress och aurosalnivåer – Tobias Gustavsson
Tävlingslydnad – Siv Svendsen
Tävlingslydnad – Maria Brandel
Tävlingslydnad – Mona Kjernholm
Tävlingslydnad – Kenth Svartberg
Tävlingslydnad – Niina Svartberg
Tävlingslydnad – Helene Lindström
Tävlingslydnad – Ditte Andersson

Tävlingslydnad – Diana Samuelsson
Tävlingslydnad – Jenny Wibäck
Freestyle – Johanna Allanach, Anja Christiansen
Freestyle – Frida Binette
Freestyle – Pernilla Pöykiöniemi
Tävlingslydnad, från belöning till belöning – Eva Bertilsson
Animals in control – Eva Bertilsson
Jaktapportering – Lena Gunnarsson och Elsa Blomster
M.fl.
Nina Fremberg
Nina FrembergLärare/instruktör
Finns på orterna Stockholm och Västerås

Ninas bana började tillsammans med sin bullmastiff Hjärtat då de utbildade sig till terapi- & Skolhundsteam. Nina är terapihundsförare och arbetar idag tillsammans med sina två chihuahuar Bella och Albin. Hon har även Batman, en australian shepherd, som hon hoppas kunna utbilda i framtiden. Just nu jobbar Nina bla på ett boende för personer med Huntington, ett äldreboende samt på ett korttidshem för barn och ungdomar med npf. Nina har även jobbat på förskola i många år och gjort olika läshundsuppdrag bla på bibliotek.

Camilla Andreasson Berg
Camilla Andreasson BergLärare/instruktör
Finns på orterna Trollhättan och rix gällande Terapihund i socialt arbete.
Camilla finns på orten Trollhättan och rix. Camilla är hundinstruktör,
assistanshundsinstruktör och driver CA Hundtjänst samt arbetar i socialtjänsten.
Camilla driver ett projekt i att utveckla hundunderstöd i samband med barnförhör
samt att implementera hundunderstöd i samband med att olika former av
riskbedömningar och kartläggningar skall genomföras inom ramen för
socialtjänsten uppdrag.
Camilla har utbildat och arbetar aktivt med Terapihunden Bonus och är
också huvudlärare för terapihundsutbildningen i socialt arbete via Svenska
Terapihundskolan.

Utbildningar:

Ungdomshandledare, SBK
Specialkurs Valp, SBK,
Allmänlydnadsinstruktör, SBK,
Mera Mentalkunskap, M3, SBK,
Klickerträning – Eva Bertilsson
Agility – Eva Bertilsson
Kontaktkontraktet – Eva Bodfäldt
Tävlingslydnad, Hundträning – Kurt Blixt
Hundspråk, Lugnande Signaler – Tuurid Rugaas
Hund och Varg – Runar Naess
Hundspråk – Pia Myrseth
Tävlingslydndsläger, Obedience Rules,
Kenth Svartberg, Niina Svartberg, Mads Möller, Christina Ingerslev, Christa
Engqvist, Jessica Svanljung, Synnöve Matre, Kjellaug Selsaas, Mona Kjernholm och
Lillemor Edström
Etologi – Ingrid Tapper
Certifierad Assistanshundsinstruktör, Svenska Service och Signalhundsförbundet
SMART Instruktör, Svenska Svenska Service och Signalhundsförbundet
BUS Instruktör, Service och Signalhundsförbundet
Problemhundsutbildning, Anders Hallgren, Hundens Hus
Terapihundsteam i Socialt Arbete samt i Barnförhörssamanhang, pågående.
Grundfärdighetsinstruktör, Svenska Terapihundskolan.
Master för Hundpsykologer, Hundsteg, pågående
Hoopersinstruktör, Pirkko Andersson, pågående
Fil. Kand i Psykologi med Rättspsykologi som huvudämne.
Vidareutbildningar i bland annat flertalet riskbedömningsinstrumenten,
utredningstekniker, rättsväsendet, juridik och socialt arbete.
Joanna Andersson
Joanna AnderssonLärare / Instruktör
Finns i Lund

Mitt hundintresse började med att jag ville förstå varför familjens Rottweiler var så arg på andra hundar samtidigt som den viftade på svansen. Därefter påbörjade jag en utbildning till att bli hundinstruktör. Där lärde jag mig alla grunder och fick även svar på min fråga varför hunden viftade på svansen men var arg! Undertiden jag utbildade mig, skaffade jag mig min första hund, labradoren Lexton.

Att lära sig träna hund blev så kul att jag utbildade mig vidare till rallylydnadsinstruktör.

Efter detta såg jag en artikel i tidningen om en person som arbetade med sin hund på ett äldreboende och vilken glädje detta var.

Jag kände direkt att detta ville jag också göra.

Det var så min väg började till att utbilda mig och min förra hund till Terapi- & skolhundsteam.

Efter utbildningen arbetade vi på ett HBV-hem under en längre tid, vi arbeta provat med hundrädda barn, vi arbetade även på uppdrag av sociale med barn som behövde stöttning och det sista vi gjorde var att endast arbeta på skolor med de yngre barnen.

Detta ledde mig vidare till att sen utbilda mig till grundskollärare F-3.

Skolhunden Lexton har gjort sitt avtryck hos både unga som äldre och inom en snar framtid är det min nuvarande hund, Luna och hennes tur att göra avtryck hos elever i skolans värld.

Grundskollärare F-3

Terapi-och skolhundsförare

Rallylydnadsinstruktör

Vardagslydnadsinstruktör

Johanna Rosendahl
Johanna RosendahlLärare/Instruktör/Administrativt arbete
Finns på orten: Strömsholm

Johanna började sin bana som ägare till Finska Terapihundskolan Kb och instruktör på utbildningarna i Finland. En flytt till Sverige resulterade i att hon började arbeta för Svenska Terapihundskolan mer och mer och vid årsskiftet 2020/2021 säljer hon Finska Terapihundskolan till Renja Hakkala.

För Svenska Terapihundskolan håller hon i skolhundsutbildning samt är ansvarig för Svenska Terapihundskolans YH-utbildning till skolhundspedagog.

Johanna har arbetat tillsammans med tollaren Tellus inom skolan med barn med specialbehov, men teamet har även en del uppdrag inom vård och omsorg.

Johanna har även ett stort specialintresse för förebyggande friskvård för hund och driver utbildningsföretaget Nordic School of Dog Education, som främst är verksamt i Sverige, där hon är bosatt. Har tidigare även drivit hundsim och rehab i Vasa, Österbotten.

 • Pedagogie Magister
 • Terapi- och skolhundsförare
 • Fysioterapeut för hund
 • Hundmassör
 • Friskvårdskonsult för hund
 • Allmänlydnadsinstruktör
 • Rallylydnadsinstruktör
Nina Lenngren
Nina LenngrenLärare/Instruktör
Finns på orten Lund
Åsa Engström
Åsa EngströmLärare/Instruktör
Finns på orten Djurås

Arbetar som specialpedagog i förskolan  med extra ansvar för barn med syn och hörselnedsättningar, teckenspråk/TAKK och alternativ kommunikation.

Har tidigare arbetat i förskola, skola, anpassad grundskola, komvux, särvux, habilitering, teckenspråksresurs i förskola, resurspedagog till barn med blindhet mm.

Lärare på YH utbildningen samt har Besökshundsutbildningar i Djurås.

Driver företaget Tassa på  där  Pedagog/besöks/terapihundarna Zorro och Mufasa (Belgisk vallhund/Groenendael) är mina arbetskamrater. Vi tar emot besök i vår lokal ”Hundhuset” , gör hembesök och besök olika verksamheter samt har hund och hundförarutbildningar.

Förskollärare och specialpedagogutbildning  Lärarhögskolan Falun/Stockholm

Därefter:

Tal och språkhinder /talpedagog  Lärarhögskolan Stockholm

AKK – utbildningar

Barn med hörselnedsättning

Barn med blindhet

Dövblindkunskap

Teckenspråk/Taktilt teckenspråk

Handledare i  TBA  (tillämpad beteendeanalys)

Handledare i Karlstadmodellen  – språkträningsmodell

Instruktör i Rallylydnad

Instruktör i Specialsök

Instruktör för Första hjälpen/HLR hund

Grundfärdighetsinstruktör Svenska terapihundskolan

Hundens Beteendebiologi 1 och 2 – Linköpings universitet

Aktiv i SBK med styrelseuppdrag, MH/MT figurant, kursverksamhet mm

Maud Gustavsson
Maud GustavssonLärare/Instruktör
Finns på orten Trollhättan
Tess Erngren
Tess ErngrenLärare / Instruktör
Finns i Oslo och Strömsholm

Hon kommer att vara med och undervisa i och utveckla vår utbildning  Terapihubnd i socialt arbete. Tess kommer också att vara delaktig i att implementera mer hundfilosofi i våra utbildningar.

Michael Christiansen
Michael ChristiansenIT-ansvarig
Finns på huvudkontoret
Bella Tengvall
Bella TengvallHusvärdinna / Växel / webshop
Finns på huvudkontoret
Angelica Johansson
Angelica JohanssonLärare/Instruktör
Finns på orten Umeå