Tillverka eget hundgodis till din bästa vän.

29682908 - english bulldog puppies in chef

När ni är ute och arbetar med era hundar kan det vara viktigt att tänka på vilket godis du ger din hund. Förslagsvis kan du ge hunden morotsslantar när ni arbetar men när ni jobbar med inlärning och en massa annat roligt ihop är det fint att ha ett extra gott godis.

Torkad blodpudding

Skär blodpuddingen i små bitar eller hyvla med osthyvel och lägg dem i en form med bakplåtspapper. Torka sedan blodpuddingen i ugn på låg värme (100 grader) från cirka 30 minuter till ett par timmar beroende på hur torrt du vill ha det. Blodpudding är både nyttigt och billigt hundgodis, och i torkad form kladdar det inte. Du kan göra samma med viltskav också. Lägg flaken på plåt och torka.

Hundkex

7,5 dl fullkornsmjöl
2,5 dl havregryn
2,5 dl vetegroddar
0,5 dl matolja
2,5 dl riven ost
3 dl köttbuljong

Blanda havregryn med den varma buljongen och oljan, låt stå 5 min.
Tillsätt groddarna o osten, blanda väl.
Blanda i mjölet, lite i sänder och arbeta degen.
Kavla ut till en centimetertjock platta o ta ut valfria former. (lättast med ett vanligt dricksglas)
Grädda i ugn 175 grader ca 50 min. Stäng av värmen men låt kexen stå inne över natten så de blir riktigt hårda.
Förvaras torrt o luftigt.

Torkad korv

Skär upp ett paket eller flera paket, vanlig hotdogs i tunna skivor. Lägg dom på en plåt på bakplåtspapper. Torka dom i ugnen på hög värme 250-300 grader i ca 10 minuter. Ta ut dom när dom börjar bli bruna och knapriga. Fettet smälter bort och bitarna blir torra och perfekta att ha i fickan på promenaden eller träningen.

Detta är ett godis som uppskattas jättemycket och vissa hundar ratar allt annat godis efter det att dom fått smaka på torkad korv

Grönsakskex

1 dl ärtor, 1 dl rivna morötter, 1 dl majskorn, 2 dl grahamsmjöl, 2 d vetemjöl, 2 dl vete- eller rågkross, 2 dl hönsbuljong, 2 msk olja.

Mosa ihop grönsakerna (mixer) och blanda i resten till en deg. Verkar den för kladdig, ta i mer mjöl. Gör små platta kex ( som en 5-krona) och lägg ut på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i 225 grader i 15-20 minuter. Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar i minst en timme. Förvara i tättslutande burk i högst en vecka. Går även bra att frysa.

Tonfiskkex

1 burk tonfisk i olja (ca 125 g)

2 ägg

2 dl majsmjöl

1 del vetemjöl

1 msk raps/majsolja

  • Blanda tonfisk, ägg och mjöl till en deg.
  • Kavla ut degen på en plåt och skär den i lämpliga bitar.
  • Grädda i mitten av ugnen, 200 grader ca 15 minuter.