I helgen har Svenska Kennel Klubben arrangerat Stora hundmässan. Jag var inbjuden att prata i något som kallas för Café Hundsnack. En scen som bjuder upp diverse olika aktörer som får berätta om sina verksamheter alt. att man ger tips och råd i exempelvis hundträning. Jag var inbjuden att prata om ”vad är en terapihund”. Min insats handlade i mångt och mycket om att vi måste vara rädda om våra hundar. Mässan gick i kärlekens tecken vilket gav mig en möjlighet att få berätta om hur viktigt det är att vi faktiskt frågar våra hundar om de verkligen vill vara med på våra arbetsplatser. Jag pratar då alltså om vårt lämplighetstest. Ett test som undersöker hund och förares förutsättningar för att klara av våra utbildningar samt det arbete hunden förutspås göra när man tagit sin examen.

Det finns tre kritiska moment i vårt lämplighetstest och det är att hunden måste vara social, den måste klara av att bli hanterad av främmande personer samt att den måste klara av en fasthållande kram. Den kramen som alltid kommer oavsett om vi vill det eller inte.

15310947_10154212387049389_881004674_o

Kramen finns med i de styrdokument vi följer för att säkerställa att hunden klarar av den typen av påfrestningar. Vi är inte ute efter att utsätta hunden för obehag, sådant är fullkomligt oprofessionellt. Skulle det vara så att vi upptäcker att hunden inte mår bra i vårt test så tar vi oss rätten att avbryta testet också. Vill du läsa mer om våra lämplighetstester så kan du läsa här: https://terapihundskolan.se/steg-1-lamplighetstest/?v=f003c44deab6

Vill man veta vilka lämplighetstester vi har runt om i landet så kan du klicka på länken här: https://terapihundskolan.se/utbildning/samlad_lista/?v=f003c44deab6

Vidare pratade vi också på mässan om hur viktigt det är att man förstår att det inte bara är att ta med sig hunden på jobbet. En del i vårt basutbud som ingår i vår Besökshundsutbildning är att man ska känna igen och vara trygg kunskapen om de lagar och regler som gäller för oss som är ute och arbetar med hund i vård, skola och omsorg. Exempel på detta är socialstyrelsens vägledning samt att man måste anmäla besöksverksamhet till jordbruksverket.

Jag har haft två riktigt trevliga dagar på mässan och ser fram emot fler besök. fb_img_1480790110966