Val av linjer och uppfödare

När du har bestämt dig för vilket slags arbete hunden ska användas till och du har hittat den ras/hundtyp du önskar återstår det att finna en hund som kan vara lämplig. Om du önskar dig en valp av en speciell ras är det bra att titta på vilka linjer som finns i rasen en del linjer riktar sig mer mot bruks, en del mot sällskap, en del mot jakt m.m. Hör gärna efter med människor som har erfarenhet av rasen och om vilka linjer som ger goda stabila hundar och vilken uppfödare som fokuserar på mentalitet och fysisk hälsa i större utsträckning än utseendet. För att kunna arbeta är det en förutsättning att hunden är frisk, och man kan idag också titta på vilka hälsokontroller och tester man utfört på föräldradjuren, syskonen och hundar längre bak i leden via SKK:s avelsdata. Blandraser omfattas inte av denna databas tyvärr vilket också skapar större risker när man väljer en blandras.

Oavsett om man väljer renrasig eller blandras är det en fördel att träffa föräldradjuren. Beteende och mentalitet såsom osäkerhet/aggressivitet, svårt för att vara ensam m.m. är ärftligt och man kan med ett möte med föräldradjuren få en uppfattning om hur valparna skulle kunna bli genom att få träffa föräldrar och äldre syskon.

Uppfödare har också ett stort ansvar för de första veckorna av valpens liv. Av den anledningen är det fördelaktigt om du väljer en uppfödare som fokuserar på socialisering och miljöträning de första veckorna innan valpen ska byta hem. Många uppfödare lägger ner mycket arbete på att låta valpen utforska olika miljöer, föremål, underlag och upplevelsen av olika ljud samt träffa andra hundar och människor i alla åldrar med olika utseenden och lukter. De flesta tar också med valparna på en biltur för vaccination hos veterinären samt hälsokontroll och många uppfödare lägger ner ett stort arbete på att få valparna att tycka att det är en trevlig upplevelse.

Å ge valparna positiva upplevelser av hantering såsom borstning av päls, kloklippning kan också hjälpa mycket när du själv ska börja med det då valpen kanske som mest försöker bygga en relation till dig som ny matte eller husse. En social tjänstehund måste klara av olika typer av hantering av olika typer av människor och det är av den anledningen så viktigt att valpen fått goda upplevelser i tidig ålder. Ett noggrant val av uppfödare är en god investering för att få de bästa förutsättningarna till att utvecklas till en trygg och fin hund som ska arbeta som social tjänstehund.

En annan aspekt att tänka på när det handlar om val av hundras/typ och uppfödare är att både färg och pälskvalitet kan vara avgörande. Helsvarta hundar kan göra det lite svårt för gamla till exempel att se hundens ögon och signaler. Långhåriga hundar kan lätt bli luggade, en hund som fäller väldigt mycket päls kanske också behöver vara ledig under de stora fällperioderna då det inte fungerar i miljöer där hygien är av stor vikt.