Vad ska en Besöks/Terapihund ha för egenskaper? Kan du hjälpa mig att hitta rätt hund? Vilken ras ska jag köpa?

Jag får nästan varje vecka frågor om jag kan hjälpa till att hitta en hund åt den som önskar utbilda sin hund. Lika ofta får jag frågan om jag tror att deras hund passar för att bli terapihund. Eller om de har rätt ras.
Jag brukar svara att det handlar om individen. Det är omöjligt att på telefonen säga att hunden är passande eller inte på samma sätt som jag också alltid svarar att det finns inga raser som passar bättre eller sämre. De egenskaper vi brukar säga är viktiga för denna typ av tjänstehund är socialitet. Att hunden ska tycka att det är trevligt att gå fram och hälsa och vara social med människor den inte känner särskilt väl. Lika så ska hunden ha lätt för att koppla av och vara passiv, hunden ska också vara lugn och ha lätt för att vistas i olika miljöer på ett obesvärat sätt. Det är också viktigt att hunden klarar av en fasthållande kram. När man arbetar med hunden så är det lika vanligt att hunden får en plötslig kram som att flera kommer fram och klappar hunden samtidigt vilket kan vara ganska obehagligt för en hund som inte är van det. Övriga delar som hunden kommer att utsättas för är en människas oberäkneliga ljud/rörelser samt att hunden också ska kunna ta emot belöning och godis på ett artigt sätt.
Vi brukar även prata om en slags träningsbarhet och träningsnivå på hundteamet. Det är viktigt att man har ett intresse för att träna sin hund. Att vara hundförare innebär att man ska klara av att både läsa av sin hunds signaler likväl som att man kan tvingas träna in nya moment på kort tid då en situation kan kräva det. Att ha förkunskaper i hundträning och etologi är ett plus. Då har man mycket lättare att ta sig igenom utbildningen.